PAleiS in een notendop!notendop

In dit gedeelte zetten we onze troeven even op een rijtje:
wat maakt ons PAleiS een bijzondere school, een plaats waar kinderen zich thuis voelen?

 

 Veiligheid voorop

veilig

 

In de verkeersdrukte voor en na school kan het best gevaarlijk zijn. Ouders kunnen hun kinderen naar school brengen en afhalen zonder hun wagen te parkeren. In- en uitstappen gebeurt in de Kiss & ridezone.
Kinderen die direct na school muziekles volgen, begeleiden we naar de muziekschool.
Ieder jaar organiseert het oudercomité een verkeersparcours voor de tweede graad. De kinderen leren verkeerssituaties inschatten en verkeersregels toepassen als voorbereiding op fietsen in het verkeer.

 

 Naar school met de fiets

fietsen

 

Kinderen fietsen onder begeleiding van ouders of vrijwilligers van en naar school. In groep ben je veiliger, je leert verkeersituaties inschatten en dankzij het fluohesje val je goed op.
Ieder jaar organiseert het oudercomité een fietsomloop voor de tweede graad. De kinderen tonen hoe ze de verkeerregels in levensechte situaties kunnen toepassen. Ze leren hun fiets controleren, banden herstellen en verkeersborden benoemen. Op deze manier zijn ze beter voorbereid op het fietsen van- en naar school.

 Klein beginnen

klein

 

De stap naar de kleuterschool is voor sommige kleuters groot. Ons PAleiS heeft twee wijkschooltjes waar kinderen in een kleine groep terecht komen. Ze krijgen de kans om rustig te wennen aan het schoolse leven op kleine schaal.

 

 Actief spelen in het groen

actiefspelen

 

 Tijdens de speeltijd zetten we kinderen aan om actief te spelen. Op de kleuterspeelplaats is er een fietsparcours met verschillende soorten fietsjes. Op de speelplaats van de lagere school is er per graad een speelkoffer met allerlei spelmateriaal om samen mee te spelen.
Onze school ligt in het groen. Zodra het weer het toelaat, genieten de kinderen van de speeltoestellen en de schaduwplekjes op de grasvelden.
Kinderen houden van dieren. Het wijkschooltje op de Russelbeekstraat heeft daarom een kleine kinderboerderij. De kleuters leren omgaan met dieren en dragen er zorg voor.

 

 Aandacht voor zorg

zorg

 

Kinderen die extra hulp nodig hebben, volgen we vanaf de kleuterschool op. Kinderen met leerproblemen proberen we zo goed mogelijk te helpen. Zo hebben we bijvoorbeeld een stappenplan voor kinderen met dyslexie.
Pesten vindt niemand fijn. Met de No-blame methode laten we de pester inzien wat de weerslag is van zijn gedrag.

 Helemaal digitaal

computer

 

Vanaf de kleuterschool leren de kinderen op een speelse manier omgaan met de computer. In de lagere school beschikt iedere klas over minstens twee computers met aangepaste software en draadloos internet. Samen met de oudervereniging richtten we een computerklas op. Af en toe geven we huistaken die de kinderen online oplossen.

 

 Sport en spel

bewegen

 

Tijdens de lessen zitten de kinderen stil. Om de hoofden weer leeg te maken, bewegen we tussen de lessen door op een speelse manier met rek-, kracht- en evenwichtsoefeningen van Rugla.
De vijfjarige kleuters kunnen alvast gewoon worden aan het water tijdens de lesjes watergewenning.

 

 Snoep gezond

fruit

 

Als ouder probeer je je kinderen gezond groot te brengen. Wij willen op school dezelfde boodschap meegeven. Daarom brengen we op woensdag enkel fruit mee. In de klas mogen kinderen altijd van hun flesje water drinken.
De kleuters krijgen twee keer per week een stuk fruit, hapklaar geschild door de schilmama’s.

 

Ouders gewenst!

ouders

 

Een school wordt niet alleen gemaakt door de leerkrachten, maar ook door de ouders. We proberen ouders regelmatig te betrekken. Ze kunnen een handje toesteken bij het lezen, zwemmen en fruit schillen of ze komen vertellen over hun beroep. We zijn een open school waar ruimte is voor initiatief in samenspraak met ouders.

 Aan tafel!

eten

 

Kinderen die ’s middags in school blijven, eten met leeftijdsgenoten in een eetzaal. Dit zorgt voor een rustige sfeer. De kleuters in de hoofdschool hebben de mogelijkheid om warm te eten.
Alle kleuters eten in de voormiddag samen met hun klasgenootjes en juf een tussendoortje. Het is een gezellig moment voordat ze buiten gaan spelen.

 

 Iedereen kent iedereen!

klasindeling

 

Elk schooljaar worden de klassen opnieuw samengesteld. Dat zorgt steeds voor een boel puzzelwerk maar het levert na zes schooljaren wel een groep leerlingen op die elkaar ALLEMAAL goed kennen. Gedaan met rivaliteit tussen klassen maar vriendschap doorheen klassen en leerjaren. 

 Samen vieren

vieren

 

Iedere maand organiseert de parochie een gezinsviering. De kinderen van onze school krijgen de kans om mee te zingen, voor te lezen of toneel te spelen. Op kerstavond voeren we sfeervolle musical op met een vijftigtal kinderen.